ABD’de çalışmak isteyenler için mevcut vize seçenekleri oldukça çeşitlidir. Her birinin farklı özellikleri ve uygunluk şartları vardır. Bu yazımız, Amerika’da çalışmak isteyenler için sunulan temel vize seçeneklerini detaylı olarak inceleyeceğim.
H-1B: Uzman Çalışan Vizesi
H-1B vizesi, uzmanlık gerektiren pozisyonlarda çalışacak yabancı profesyoneller için tasarlanmıştır. Bu vize; özellikle bilişim teknolojileri, mühendislik, tıp, eğitim ve finans gibi alanlardaki uzmanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
H-1B vizesi için en az lisans derecesi veya eşdeğeri bir iş tecrübesi, uzman bir iş pozisyonu için teklif, ABD’de bir işverenin sponsorluğu ve işverenin piyasa ücretini ödemeyi taahhüt etmesi gerekir. H-1B vizesi yılda 85 bin kişilik bir kota ile sınırlıdır (20,000’i ABD’den yüksek lisans mezunları için ayrılmıştır). Yoğun talep nedeniyle başvurular bir çekiliş sistemine tabi tutulur. Çekilişten çıkanlar, H-1B vizesine başvuru yapabilir. H-1B vizesi başlangıçta 3 yıl için verilir ve 3 yıl daha uzatılabilir.
L-1 Şirket İçi Transfer Vizeleri
L-1 şirket içi transfer vizesi, kendi içinde A ve B olmak üzere ikiye ayrılır.
Yöneticiler için L-1A Vizesi
L-1A vizesi, çok uluslu şirketlerin yöneticilerini ABD’deki ofislerine transfer etmelerini sağlar. Bu vize, şirketlerin global yönetim ekiplerini ABD operasyonlarına entegre etmelerini kolaylaştırır.
Bu vize için son 3 yıl içinde en az 1 yıl şirketin yurt dışındaki bir ofisinde yönetici olarak çalışmış olmak; ABD’deki şirketin yurt dışındaki şirketle organik bir ilişki içinde olması ve ABD’deki pozisyonun yönetici rolüne ve sorumluluklarına uygun olması gerekir . L-1A vizesi başlangıçta 3 yıl için verilir. Bu süre, L-1A vizesiyle yeni bir ofis kurulacaksa 1 yıldır. L-1A vizesinin geçerlilik süresi Toplam 7 yıla kadar uzatılabilir.
Uzman Çalışanlar için L-1B Vizesi
L-1B vizesi, çok uluslu şirketlerin uzman çalışanlarını ABD’deki ofislerine transfer etmelerini sağlar. Bu vizeyle şirketler, ABD dışındaki çalışanların teorik ve pratik uzman bilgileriyle deneyimlerini Amerika ofislerine aktarmış olur.
L-1A vizesinde olduğu gibi, L-1B vizesi için de son 3 yıl içinde en az 1 yıl boyunca aralıksız olarak şirketin Amerika dışındaki bir ofisinde çalışmış olmak gerekir. Bunun yanında çalışanın; şirketin ürünleri, hizmetleri, ekipmanları vb. operasyon kalemlerinde uzmanlaşmış olması istenir. Son olarak, L-1B vizesi için de ABD’deki şirketle yurt dışındaki şirket arasında organik bir ilişki olmalıdır. L-1B vizesi başlangıçta 3 yıl için verilir ve toplam 5 yıla kadar uzatılabilir.
O-1 Olağanüstü Yetenek Vizeleri
O-1 yetenek vizesi, başvuran adayın profesyonelleştiği çalışma alanına göre A ve B olmak üzere iki kategoriye ayrılır.
O-1A Vizesi (Bilim, Eğitim, Ticaret veya Spor)
O-1A vizesi; bilim, eğitim, ticaret veya spor alanlarında olağanüstü yeteneklere sahip kişiler için oluşturulmuştur. Bu vize, çalışma alanında ulusal ya da uluslararası bir tanınırlığa sahip olan ve olağanın üstü profesyonel yetenek ve başarıları kanıtlanmış kişilere ABD’de çalışma imkanı sunar.
O-1A vizesi alabilmek için çalışma alanındaki olağanüstü yetenek ve başarı kanıtları yanında, Amerika’dan bir iş teklifi de alınmalıdır. O-1A vizesi başlangıçta 3 yıl için verilir ve projenin veya etkinliğin süresi doğrultusunda 1 yıllık sürelerle sınırsızca uzatılabilir.
O-1B Vizesi (Sanat, Film veya Televizyon)
O-1B vizesi; sanat, film veya televizyon endüstrisinde olağanüstü yeteneklere sahip kişilere ayrılmıştır. O-1B, alanında ulusal veya uluslararası tanınırlığa sahip olan ve başarılarını çeşitli ödüller, maaş bordroları, medya haberleri vs. dokümanlarla kanıtlayabilecek sanatçılara, aktörlere, yönetmenlere ve diğer yaratıcı profesyonellere ABD’de çalışma imkanı sağlar.
O-1B vizesi için de Amerika’dan bir iş teklifi alınmış olunmalıdır. Bu vize de başlangıçta 3 yıl için verilir ve projenin veya etkinliğin süresi doğrultusunda 1 yıllık sürelerle uzatılabilir.
E-1 Tüccar ve E-2 Yatırımcı Vizeleri
Tüccarların, yatırımcıların ve onların kilit çalışanlarının alabileceği E-1 ve E-2 vizeleriyle Amerika’da çalışmak mümkündür.
E-1 Tüccar Vizesi
E-1 vizesi, ABD ile ticaret anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarına, ülkeleri ile ABD arasında kayda değer ve sürekli bir ticari faaliyette bulundukları takdirde verilir. Bu vize, uluslararası ticaretin geliştirilmesini teşvik eder.
E-1 vizesi için ABD ile ticaret anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olmak, ABD ile vatandaşı olunan ülke arasında düzenli ve toplam hacmin en az %50’sini oluşturacak bir ticaret yapmak gerekir. E-1 vizesi Amerika içinden alındıysa 2, Amerika dışından alındıysa 5 yıllığına verilir.
E-2 Yatırımcı Vizesi
E-2 vizesi, Amerika ile ticaret anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarının, ABD’ye kayda değer miktarda bir sermaye yatırımı yapmaları durumunda alabilecekleri bir vizedir. Bu yatırım, yeni bir işletme açarak ya da mevcut olana ortak olunarak yapılabilir.
Belirttiğim gibi, E-2 vizesi için ABD ile ticaret anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olmak, ABD’de aktif ve gerçek bir ticari girişime önemli miktarda bir sermaye yatırımı yapmak ve bu yatırımla istihdam oluşturabilmek gerekir.
E-2 vizesi de Amerika içinden alındıysa 2, Amerika dışından alındıysa 5 yıllığına verilir.
TN Vizesi
TN vizesi, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) ve daha sonra onu yenileyen ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) kapsamında Kanada ve Meksika vatandaşlarına belirli mesleklerde ABD’de çalışma fırsatı verir.
TN vizesine başvuracak adaylar; Kanada veya Meksika vatandaşı olmalı, NAFTA/USMCA kapsamında belirtilen 63 meslek kategorisinden birinde çalışmalı ve ilgili meslek için gerekli eğitim ve deneyime sahip olduğunu gösterilebilmelidir. TN vizesi başlangıçta 3 yıl için verilir ve 3 yıllık ek sürelerle sınır olmadan uzatılabilir.
Çalışma Vizesi Başvuru Süreci
Amerika çalışma vizelerine başvuru süreci, vize türüne göre değişiklik gösterse de genel olarak şu adımları içerir:
- Çoğu çalışma vizesine başvuru ABD’deki bir işverenin sponsorluğunda yapılır. Bu, Amerika’dan bir iş teklifine ihtiyaç olduğu anlamına gelir. İşveren, gerekli başvuru formlarını ilgili devlet kurumlarına göndererek onay alır.
- H-1B gibi bazı çalışma vizeleri türleri için ABD Çalışma Bakanlığı’ndan çalışma sertifikası alınmalıdır. Bu süreçte işveren, yerli (Amerikan) bir çalışan bulamadığını ve yabancı istihdama gereksinimi olduğunu ispatlar.
- İşveren, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) çalışma adayı için bir dilekçe (Form I-129) gönderir. USCIS onayından sonra, başvuru sahibi kendi ülkesindeki ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunur.
- Vize mülakatı sırasında başvuru sahibinin fotoğrafı ve parmak izleri alınır. Mülakat sonunda vize kararı verilir. Olumlu karar durumunda vize pasaporta işlenir adaya kısa bir süre sonra ulaştırılır.
Amerika; farklı mesleki yetenek, deneyim ve kariyer hayallerine sahip yabancı çalışanlar için çeşitli çalışma vizesi seçenekleri sunmaktadır. Doğru çalışma vizesi seçimi; kişinin mesleki nitelikleri, kariyer hedefleri ve ABD’de ne vadede kalma planları yaptığına bağlıdır. Bu nedenle, Amerika’da çalışmak isteyen kişilerin başvuru yapmadan önce vize seçeneklerini dikkatle değerlendirmelerini ve bir göçmenlik avukatından danışmanlık almalarını öneriyorum.
***
Siz de Amerika’da çalışma fırsatları hakkında daha detaylı bilgi almak ve size en uygun vize seçeneğini belirlemek için info@grapelaw.com adresine e-posta göndererek uzman Amerika göçmenlik avukatlarımızla iletişime geçebilir, Amerika’daki kariyerinizi ve yaşamınızı tüm adımlarıyla hemen şimdi planlayabilirsiniz!
***
Amerika Vize ve Green Card Seçeneklerine Dair Soruları Yanıtladık
Ben ve ortağım Bekir Şahin, Amerika’ya geçici ya da kalıcı olarak gelmek isteyen katılımcılarımızın sorularını Grape Law Anlatıyor: Amerika Vize ve Green Card Soru-Cevap webinar’ında yanıtladık. Webinar’ımıza buradan ulaşabilirsiniz.